Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barré: Οι πολύ σοβαρές επιπτώσεις και τα πρώτα σημάδια – Ποιοι κινδυνεύουν κυρίως

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σύνδρομο Guillain-Barre
Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι μια σπάνια διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στα νεύρα. Η αδυναμία και το μυρμήγκιασμα στα άκρα είναι συνήθως τα πρώτα συμπτώματα. Αυτές οι αισθήσεις μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα, παραλύοντας τελικά ολόκληρο το σώμα.

Στην πιο σοβαρή του μορφή, το σύνδρομο Guillain-Barre είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση. Τα περισσότερα άτομα με την πάθηση χρειάζονται νοσηλεία, για να λάβουν θεραπεία.

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου Guillain-Barre είναι άγνωστη. Όμως τα δύο τρίτα των ασθενών αναφέρουν συμπτώματα μόλυνσης κατά τις έξι εβδομάδες που προηγούνται της διάγνωσης.

Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για το σύνδρομο Guillain-Barre, αλλά αρκετές θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα και να μειώσουν τη διάρκεια της νόσου. Αν και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν από το σύνδρομο Guillain-Barre, το ποσοστό θνησιμότητας είναι 4% έως 7%. Μεταξύ 60-80% των ανθρώπων μπορούν να περπατήσουν σε έξι μήνες. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν παρατεταμένες επιπτώσεις από αυτό, όπως αδυναμία, μούδιασμα, ή κόπωση.

Σύνδρομο Guillain-Barre: Συμπτώματα

Το σύνδρομο Guillain-Barre συχνά ξεκινά με μυρμήγκιασμα και αδυναμία από τα πέλματα και τα πόδια και εξαπλώνονται στο πάνω μέρος του σώματος και των χεριών. Στο 10% περίπου των ασθενών, τα συμπτώματα ξεκινούν από τα χέρια, ή το πρόσωπο. Καθώς το σύνδρομο Guillain-Barre εξελίσσεται, η μυϊκή αδυναμία μπορεί να εξελιχθεί σε παράλυση.

Τα σημάδια και συμπτώματα του συνδρόμου Guillain-Barre μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αισθήσεις σαν τσιμπήματα, καρφίτσες και βελόνες στα δάχτυλα των χεριών, των ποδιών, των αστραγάλων, ή των καρπών
  • Αδυναμία στα πόδια, που εξαπλώνεται στο πάνω μέρος του σώματος
  • Ασταθές βάδισμα, ή ανικανότητα βαδίσματος και να ανέβει ο ασθενής σκάλες
  • Δυσκολία στις κινήσεις του προσώπου, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας, της μάσησης και της κατάποσης
  • Διπλωπία, ή αδυναμία κίνησης των ματιών
  • Έντονος πόνος που μπορεί να είναι χειρότερος τη νύχτα
  • Δυσκολία στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης, ή στην λειτουργία του εντέρου
  • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
  • Χαμηλή, ή υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Τα άτομα με σύνδρομο Guillain-Barre συνήθως βιώνουν την πιο σημαντική αδυναμία τους μέσα σε δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Σύνδρομο Guillain-Barre: Αιτίες

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου Guillain-Barre δεν είναι γνωστή. Η διαταραχή εμφανίζεται συνήθως ημέρες, ή εβδομάδες μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού, ή του πεπτικού συστήματος. Πιο σπάνια, μια πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, ή εμβολιασμός μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Guillain-Barre. Πρόσφατα, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετά από μόλυνση με τον ιό Ζίκα. Το σύνδρομο Guillain-Barre μπορεί να εμφανιστεί και μετά από μόλυνση COVID-19. Είναι επίσης μια σπάνια αντίδραση σε όσους λαμβάνουν το εμβόλιο COVID-19 της Johnson & Johnson.

Στο σύνδρομο Guillain-Barre, το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο συνήθως επιτίθεται μόνο σε εισβάλλοντες οργανισμούς, αρχίζει να επιτίθεται στα νεύρα. Στην οξεία φλεγμονώδη απομυελινωτική πολυριζονευροπάθεια (την πιο κοινή μορφή του συνδρόμου Guillain-Barre), το προστατευτικό κάλυμμα των νεύρων (μυελίνη) καταστρέφεται. Η βλάβη εμποδίζει τα νεύρα να μεταδώσουν σήματα στον εγκέφαλο, προκαλώντας αδυναμία, μούδιασμα, ή παράλυση.

Σύνδρομο Guillain-Barre: Παράγοντες κινδύνου – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Το σύνδρομο Guillain-Barre μπορεί να επηρεάσει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Είναι επίσης πιο συχνό στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Το σύνδρομο Guillain-Barre μπορεί να προκληθεί από:

  • Η πιο συνήθης αιτία είναι η λοίμωξη από καμπυλοβακτηρίδιο, ένα είδος βακτηριδίου που απαντάται συχνά σε μη-επαρκώς μαγειρεμένα πουλερικά
  • Γρίπη
  • Κυτομεγαλοϊός
  • Ιός Epstein-Barr
  • Ιός Ζίκα
  • Ηπατίτιδα Α, Β, C και Ε
  • Ιός HIV, που προκαλεί το AIDS
  • Πνευμονία από μυκόπλασμα
  • Χειρουργική επέμβαση
  • Τραύμα
  • Λέμφωμα Hodgkin
  • Εμβόλιο κατά της γρίπης, ή παιδικοί εμβολιασμοί (πολύ σπάνια)
  • Νόσος COVID-19 (πολύ σπάνια)
  • Εμβόλιο κατά της COVID-19 από την Johnson & Johnson (πολύ σπάνια)

Σύνδρομο Guillain-Barre: Επιπλοκές

Το σύνδρομο Guillain-Barre επηρεάζει τα νεύρα. Επειδή τα νεύρα ελέγχουν τις κινήσεις και τις λειτουργίες του σώματος, τα άτομα με Guillain-Barre μπορεί να εμφανίσουν:

Δυσκολίες στην αναπνοή

Αδυναμία ή παράλυση μπορεί να εξαπλωθεί στους μύες που ελέγχουν την αναπνοή, μια δυνητικά θανατηφόρα επιπλοκή. Έως και το 22% των ατόμων με σύνδρομο Guillain-Barre χρειάζονται προσωρινή βοήθεια από μηχάνημα, για να αναπνεύσουν μέσα στην πρώτη εβδομάδα νοσηλείας.

Μούδιασμα, αδυναμία

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως, ή έχουν μόνο μικρή, υπολειπόμενη αδυναμία, μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα.

Προβλήματα καρδιάς και αρτηριακής πίεσης

Οι διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης και οι καρδιακές αρρυθμίες είναι συχνές παρενέργειες του συνδρόμου Guillain-Barre.

Πόνος

Το ένα τρίτο των ασθενών βιώνει έντονο νευρικό πόνο, ο οποίος μπορεί να μειωθεί με φάρμακα.

Προβλήματα στην λειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστης

Η υποτονική λειτουργία του εντέρου και η κατακράτηση ούρων μπορεί να προκύψουν από το σύνδρομο Guillain-Barre.

Θρόμβοι αίματος

Τα άτομα που είναι ακίνητα λόγω του συνδρόμου Guillain-Barre κινδυνεύουν να αναπτύξουν θρόμβους αίματος. Μέχρι να μπορέσουν να περπατήσουν χωρίς βοήθεια, συνιστάται η λήψη αντιπηκτικών και η χρήση ειδικών καλτσών.

Υποτροπή

Το 2-5% των ασθενών παρουσιάζει υποτροπή.

Τα σοβαρά, πρώιμα συμπτώματα του συνδρόμου Guillain-Barre αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών μακροχρόνιων επιπλοκών. Αρκετά σπάνια, ο θάνατος μπορεί να επέλθει από επιπλοκές όπως το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας και το έμφραγμα.

Πηγή: https://www.mayoclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νόμιζε ότι είχε κρυολόγημα αλλά ήταν σύνδρομο Guillain-Barré που την άφησε παράλυτη!

Νευροϊνωμάτωση: Τι είναι και τι θεραπεία υπάρχει – Κύφωση, σκολίωση και κατάγματα κνήμης

Σύνδρομο ADEM: Τι είναι, συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση και θεραπείες

Σάρκωμα Kaposi: Καρκίνος του συνδετικού ιστού – Πώς προκαλείται και τι συμπτώματα παρουσιάζει στο δέρμα [εικόνες]